+316 42758990
info@ocabv.nl
OCA b.v.
Oosterwolde

De stelpiramide van OCA

De stelpiramide van OCA is het nieuwste gepatenteerde systeem voor het stellen van de kimlaag bij de kalkzandsteen elementen in de bouw.
Hieronder een beschrijving over het werken met de stelpiramide van OCA en het ontstaan hiervan.
Zelf heb ik 20 jaar ervaring in het verlijmen van kalkzandsteen elementen en heb het nodige voorbij zien komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De geschiedenis van de Stelpiramide van OCA

De vorm en afmeting van het korte profiel voor de kimlaag is in de loop van jaren erg veranderd.
Als we kijken naar de vorm en materiaal heeft dit een grote verandering meegemaakt.

– In het begin hadden we een houten profiel die op 20cm lengte werd gezaagd en dit werd op een houten klamp op het beton bevestigd. We kregen al snel door dat dit meerdere nadelen had.
Ten eerste dat wanneer het hout wat begint te verweren, je het profiel niet goed aan de klamp vastkreeg en dat je dan ten gevolge hiervan niet normaal draad kon trekken op juiste spanning zonder dat het profiel losliet van de klamp.

– Hierna maakte we de profielen van aluminium, het werd al een stuk beter.
Wanneer er draad werd getrokken trok het profiel niet krom, dit was goed.
Maar nadelen van aluminium is de prijs en het ergonomisch aspect.
Je kunt er niet 30 onder de arm meenemen de werkvloer op…
– Deze vorm van de aluminium profieltjes in kunststof dan?
Die hebben we gemaakt, werkte op een lage kim prima, maar wanneer we draadtrokken hoger op het profiel was het kunststof in deze vorm niet star genoeg en neigde te buigen. Niet goed dus!

– Hoe krijg je een kunststofvorm hiervoor star genoeg en toch makkelijk hanteerbaar. Ik merkte dat hoe dichter bij de hoek van het profiel vast, hoe minder doorbuiging het profiel had. Logisch! Maar hoe krijg ik de bout vast in de koker van het profiel?
Toen bedacht ik me dat we bij draad trekken maar 2 wanden van een profiel gebruiken, dus kunnen de andere 2 wanden van de koker wel weg.
Nadat ik dit ontdekt had, ging het snel.
Na onderzoek en uitproberen zijn we ten slotte op de open piramidevorm gekomen.
2 vliegen in 1 klap!!
1. En star genoeg om draad te trekken hoe strak je maar wilt.
2. En Stapelbaar!
Dit lijkt het helemaal te zijn, deze vorm is uniek en dit is ook de reden geweest hier patent op aan te vragen. En dit patent is wereldwijd gecheckt en goed bevonden.

Ik heb het de stelpiramide van OCA genoemd, dit omdat het een soort open piramidevorm heeft.
De voordelen zijn dat deze vorm erg sterk is en tevens stapelbaar.
We produceren de piramide van kunststof of deze mooi licht van gewicht te houden.
Je loopt zo met 30 stuks de werkvloer op.

 

 

 

 

 

Draadtrekken met de Stelpiramide van OCA is makkelijk, ik krijg daar toch veel vragen over.
Als je zorgt dat je de piramide met de hoge wanden in de hoek van de te plaatsen muren zet, is draadtrekken op de juiste hoogte een makkie!
De inkepingen in de schuine wanden heb ik gemaakt zodat je, wanneer je een knoop in de draad zet, je de draad er makkelijk achter kunt haken. Dan langs de hoge wanden van de piramide de draad leiden naar de te metselen muur.
Voordeel is hier weer ten opzichte van de aluminium profielen, dat je geen spanning op de draad hoeft te houden om naar de andere profiel te lopen. Bij de 2 piramide zet je draad op spanning en dan met behulp van een spijker of schroef aan je draad haak je de draad ook hier wederom makkelijk in een inkeping.

 

 

 

 

 

Voor de verpakking heb ik gekozen voor een koffer van BTI. Hierin passen 25 stuks piramides, 25 bouten, 25 wiggen, 1 boortje M6 en een boormal.
Deze koffers zijn stapelbaar met de koffers van de meeste gereedschapsmerken zoals bijvoorbeeld Makita en Festool.

 

 

 

 

 

 

Bij ons eigen stelwerk gebruik ik een trolley, daar klik ik 2 koffers op.
Een koffer met gereedschap zoals de boormachine en slagmoersleutel en in de andere koffer de piramides, boormal en bouten.

Zoals op werkfoto’s op mijn website te zien, gebruiken we zelf even een plakbandje op de rug van het profiel.
De hoogtemaat zetten we erop met potlood. Dit kan na het verwijderen van de piramide gewoon uitgegumd worden en weer gebruikt worden. Dit is een makkelijke manier en dan hou je het ook netjes en overzichtelijk. Niet meerdere strepen op 1 profiel. Dit voorkomt ook fouten.

Het vastzetten van de Stelpiramide van OCA:

In de koffer zit een blauw plaatje met het logo van OCA b.v. en 3 gaten en een sparing in de hoek.
Dit is de boormal. Gebruik deze, en je zal zien dat als je hieraan gewend bent, dit echt sneller gaat dan boren in de piramide. Tevens is dit beter voor het behoud van je piramides.

Je plaatst de boormal op juiste plek op de werkvloer. De sparing in de hoek is gemaakt voor eventuele spijkers die door de maatvoerder als punt aan te geven in het beton zijn aangebracht.
Zelf boor ik alleen het gat zo dicht mogelijk in de hoek. Ik heb gemerkt dat meerdere bouten voor 1 piramide absoluut niet nodig zijn. De piramide draait niet weg en komt ook niet van z’n plaats met bevestiging van 1 bout. De andere 2 gaten zijn meer bedoeld om wanneer je het hoekgat niet kunt gebruiken omdat er bijvoorbeeld een stuk tempex of staal op die plek zit.

Na het boren van je 6 mm gat, boormal weghalen en piramide plaatsen. Eventueel met een wig waterpas zetten. Je wilt wel dat de piramide waterpas staat. Dit kan op het oog, hier hoef je geen waterpas bij te gebruiken.
Boormallen zijn los te bestellen en zullen ook zeker wel eens vervangen moeten worden. Dit omdat een boortje nog wel een weg wil glijden in het beton waar het bijvoorbeeld een stuk bewapening en harde kiezel tegenkomt.

Zorg voor het behoud van je piramides dat je ze weghaalt wanneer de kimlaag gereed is. Als je ze verwijdert na het lijmen, heb je veel werk met schoonmaken natuurlijk.
En na het kimmen verwijderen, dan haal je specie laag er heel makkelijk af.

De toekomst:

Nu zijn we bezig met een systeem voor het optoppen van de piramide. Draadtrekken op bijvoorbeeld 35 of 45 cm hoogte voor Ytong blok of dubbele kimlaag.
De uitdaging hierin is dat de vorm behouden blijft en alles goed hanteerbaar en lichtgewicht is,
Makkelijk te plaatsen en netjes te monteren is.
Hierover zullen we op de website meteen berichten wanneer dit gereed is.