+316 42758990
info@ocabv.nl
OCA b.v.
Oosterwolde

Waterpas lijmen

Waterpas lijmen en lijmen met lange profielen

Er is een verschil in het verlijmen van elementen met lange profielen en het zo gehete waterpas lijmen.
Voor de oudere bouwvakkers onder ons kunnen we ons nog wel de tijd herinneren van de CVK. In deze tijd was het normaal dat er een volle lengte profiel werd gesteld om de te lijmen wanden te realiseren.
Je trok draad bij de kimlaag en wanneer die gereed was, gebruikte je dezelfde profielen om draad te trekken voor de te lijmen lagen zodat dit een rechte muur zou gaan worden.
Hierin kwamen we toen best veel negatieve punten tegen.
Tijdens het bevoorraden van de kalkzandsteen op de werkvloer werd er vaak een profiel geraakt of een schoorlat. En dit leverde ook vaak gevaarlijke situaties op.

Toen werd er ge√ęxperimenteerd met het waterpas lijmen. Dus alleen draadtrekken voor de kimlaag en dan profiel verwijderen en dan met een lang waterpas de wanden blok voor blok waterpas zetten. In de loop van de tijd is dit een standaard geworden en de waterpassen zijn korter, meestal rond de 40 cm lang.

We merkten wel dat het bij het bevoorraden een stuk makkelijker en veiliger werd zonder al die profielen en schoorlatten overal.

Voor- en Nadelen van waterpas lijmen:

Voordelen waterpas lijmen:
– Makkelijker stelwerk met de korte profieltjes, 1 mans werk
– Kostenbesparing op materieel op de bouw, grote profielen kosten meer en nemen meer ruimte in beslag tijdens transport.
– Minder gevaarlijke situaties tijdens bevoorraden van de werkvloer.
– Makkelijker meerdere wanden tegelijk lijmen, zoals bepaalde hoeken en kokers.

Nadelen waterpas lijmen:
– Extra aandacht dat besteed moet worden aan de rechtheid van de wand. Hierin moet er dan ook meer aandacht aan de kimlaag besteed worden zodat de wand netjes in 1 lijn staat.
– Bij penanten is het iets lastiger om ze zowel van voren als van de zijkant waterpas te houden. Een penant wil nu makkelijker verlopen. Ook te bedenken dat een zaagkant van het blok niet altijd haaks is.
– Mocht er een kimlaag niet helemaal lekker staan, heb je grotere kans op afwijking in de maatvoering van de te lijmen wand.